Welkom

Tournee naar Catalonië 2022

Van 23 t/m 31 juli speelt Cobla Amsterdam negen keer op Catalaanse pleinen. Een bijzonder optreden zal dat van 26 juli worden, pal voor de Sagarad Familia in Barcelona.

23 juli – Balaguer (avond laat)
24 juli – Blanes (ochtend)
24 juli – El Vendrell (avond)
26 juli – Barcelona, voor de Sagrada Familia (namiddag)
27 juli – Puig Reig (avond)
28 juli – Cerdanyola del Vallès (avond)
29 juli – Anglès (avond)
30 juli – Platja de Sant Salvador (avond)
31 juli – Palamós (namiddag)

flabiol – Ellen Koot
tible – Yvonne de Winter en Douwe van der Meulen
tenora – Rolf van Kreveld en Wouter van den Broek
trompet – Matthijs Valkenwoud en Stephen de Koning
trombone – Honoré Prins
fiscorn – Harm Vuijk en Gijs Heusinkveld
contrabas – Teun Godschalk

Over Cobla Amsterdam

Cobla Amsterdam (voorheen “Cobla la Principal d’Amsterdam) is het enige sardanaorkest buiten Catalonië met als standplaats (de naam zegt het al) Amsterdam. Het ensemble werd in 1987 opgericht door klarinettist Rolf van Kreveld, die in dat jaar verliefd werd op Catalonië en de muziek van de Cobla. Inmiddels vele jaren later bestaat het ensemble uit een hechte groep professionele musici, waarbij de ervaring van de oudgedienden en het jeugdig enthousiasme van de jongere leden perfect op elkaar aansluiten.

Naast sardana’s (sardana? Zie het kopje “De Sardana”) beschikt Cobla Amsterdam ook over ander repertoire. Zo speelt het ensemble gearrangeerde oude muziek (zoals 15e en 16e eeuwse muziek rond het Llibre Vermell de Montserrat, een verzameling middeleeuwse teksten) maar ook veel nieuwe, veelal speciaal voor de groep geschreven composities zoals Con Amore van Caliope Tsoupaki, Babel van Jesus Ventura en Puigsoliu van Joaquim Serra.

In 2007 ontving Cobla Amsterdam de hoogste staatsprijs van Catalonië, het Kruis van St. Jordi, vanwege het baanbrekend werk voor de verspreiding en ontwikkeling van de muziek en het repertoire voor de cobla. Een bijzondere prestatie, want deze staatsprijs wordt vrijwel nooit aan buitenlanders gegeven.

Tevens werd in 2010 de Premi Nacional Agustí Borgunyó aan Cobla Amsterdam toegekend. Deze prijs wordt eens per jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich sterk maakt voor ‘het scheppen, verspreiden en bevorderen van symfonische of “vrije” muziek voor cobla’.

Enkele uitingen van de pers over Cobla Amsterdam: “Cobla biedt remedie tegen kleurloosheid”, “spetterend hartstochtelijke muzek”, “It is absolutely fantastic”.

Cobla?

Een cobla is een straatensemble bestaande uit 11 personen, opgesteld in 2 rijen. De houtblazers zitten voor, de koperblazers en contrabas staan daarachter. In totaal bestaat een cobla uit:

1 Flabiol & Tamborí (1-hands fluit en trommeltje)
2 Tible’s (korte dubbelrietinstrumenten)
2 Tenora’s (lange dubbelrietinstrumenten)
2 Trompetten
1 (Ventiel-) Trombone
2 Fiscorns (bas-bugel)
1 (Driesnarige) Contrabas

Met name de houtblazers zijn bijzonder: de tible’s en tenora’s (een soort schalmeien) en de flabiol met tamborí komen buiten Catalonië niet voor.

De originele muziek die een cobla uitvoert is de Sardana. Deze dansmuziek bestaat uit twee delen (een A-gedeelte en een B-gedeelte), waarop een rondedans gedaan wordt. Door middel van de flabiol wordt het begin van de nieuwe Sardana aangeduidt: de dansers weten dat ze weer mogen beginnen. Meer informatie over de Sardana vindt u op de pagina “De Sardana“.