Santiago Casalta Ripollés

Santiago Casalta Ripollés – Fiscorn

santiago-casaltaSantiago Casalta Ripollés (geboren in Nules, Spanje) begon met trombonelessen toen hij 7 jaar oud was. In 2002 begon hij zijn studie aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona. Zijn docent aldaar bracht hem op het idee om zijn studie te vervolgen aan het Conservatorium van Rotterdam. Voor de verhuizing won Santiago al verscheidene prijzen en aanbevelingen bij concoursen en beurzen, zoals bij de III Concurs de Joves Interprets Vila de Betxí 2001, Ministery of culture of Spain, Institut Valencia de la Musica en Premis Ibercaja 2008.
Aan Codarts Rotterdam studeerde Santiago bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en George Wiegel. Met zijn tromboneklas won hij in 2008 de “Emory Remington”-prijs tijdens de International Trombone Association (ITA). Ook ontmoette hij tijdens zijn studie veel verschillende internationaal hoog aangeschreven docenten zoals Joe Alessi, Michel Becquet en Stefan Schültz, die een grote invloed op zijn spel hadden.
Zijn studietijd sloot hij enkele jaren geleden af met het behalen van het Master-diploma voor baroktrombone van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tegelijkertijd werkte hij nauw samen met componisten en participeerde hij in projecten van de Ligeti Academy en het ensemble Insomnio, die gespecialiseerd zijn in hedendaagse muziek.

Op dit moment speelt Santiago in verschillende orkesten en ensembles, met muziek van de 16e eeuw tot en met hedendaagse composities, in de betere concertlocaties die Nederland rijk is. Ook als solist is Santiago te horen. Zo soleerde hij al op podia in Rotterdam, Eindhoven, Barcelona, Valencia en Madrid.
Naast zijn uitgebreide ervaring als uitvoerend musicus is Santiago ook actief als docent en geeft hij workshops aan de Internationale scholen in zowel Nederland als daarbuiten. Hij is de oprichter van het oude muziek ensemble Parnassus Collective en de eigenaar van de Rotterdam International Music School. Bij Cobla Amsterdam speelt hij sinds 2015 mee.